Екскурзия до Рожен

 -

На 17-ти и 18-ти Септември, ученици и учители от Дарби Колидж и Английската бизнес гимназия Евростандарт участваха в едно наистина незабравимо изживяване.

Това се случи след церемонията по откриване на новата учебна година в Дарби Колидж, когато всички заминаха за Родопите. Там учениците и учителите посетиха най-голямата обсерватория на Балканите, тази в Рожен. Те имаха възможността да разгледат нощното небе с над 3 000 светещи звезди. Благодарение на г-н Никола Каравасилев те видяха една напълно нова вселена от светлина и красота.

През първият ден им бе показана планетарна мъглявина, която е остатък от мъртва звезда, след това здезден клъстер, което са смята за съвкупност от много стари звезди; необикновена двойна звезда на име Албирео (съставена от жълта и синя звезда) и не на последно място разбира се  - Луната.

Вторият ден учениците и техните преподаватели отново посетиха обсерваторията, като този път имаха възможността да я разгледат от вътре и да разберат повече за структурата на двуметровия телескоп – едно от най-големите съоръжения в югоизточната част на Европа.

Проследете в снимки техният престой >>
Eurostandart.org © 2011 All Rights Reserved. / дизайн: pmdstudio