Избор: Частно или държавно средно училище. Накъде след 7-ми клас?!?!

Прием след 7-ми клас? ИЗБОР- Частно или държавно средно училище. А сега накъде?!?!

70% от учениците показват по-ниски резултати при смяната на училището след 8 подготвителен клас, а едва 30% успяват да запазят отличните си оценки.

Родителите и децата имат амбизии и избор- държавно училище или частна английска, бизнес, арт гимназия. 

Избор: Прием в частно или държавно средно училище след 7-ми клас?


Наближава краят на учебната година, а с това стават все по-актуални вълненията на седмокласниците за предстоящите изпити, избор и прием в желаното училище. Плановете на родителите са ученикът да попадне в добро училище. Когато това е факт, всички са удовлетворени. Но за един голям процент от юношите решението е онзи ред от кодове на паралелки, на който компютърът е спрял, съобразно постигнатия бал.

Напрежението при кандидатстване след 7-и клас 

Напрежението при кандидатстване след 7 клас и вълненията на родители и деца са познато изпитание в България от години. За подрастващите е това е крехка възраст, в която те оформят своя характер и подобно стрес се отразява негативно върху тяхното емоционални и психично състояние.

Май е месецът, изпълнен с най-много емоции за всички кандидат-гимназисти, тъй като тогава се провеждат изпитите. В последствие обаче, чакането на резултатите също се оказва стресово изживяване. Разочарование или радост – всичко това с цената на много нерви и напрежение.

До месец август в годината на кандидатстване всички – родители и деца – тръпнат в очакване на класирането. Дали всички усилия ще бъдат възнаградени? Дали детето ще бъде прието в любимото и най-желано училище? Ще бъдат ли възвърнати всички средства за уроци и курсове? Какво ще се случи, ако детето не издържи?

Това са въпроси, които всеки родител си задава. Много често обаче, стремежът и амбицията за безусловен успех водят до свръхнапрежение и натоварване за юношите.  Всеки родител иска най-доброто за своето дете, но понякога трябва да се замислим с цената на какво.

Цялото това напрежение при кандидатстване в елитно училище след 7-и клас, би могло да бъде избегнато, ако родителят се довери на алтернативата на частното средно образование. 


Неминуемо, има множество „ЗА” и „ПРОТИВ” частните гимназии, но тук ще изложим някои от техните предимства. 

За и против частно училище след 7-и клас 


Разнообразие от академични програми

Разбира се, за да се избере най-доброто учебно заведение, трябва да се направи подробно проучване на пазара.
Явяване на изпит в удобно за кандидата време на различни дати няколко пъти в годината
Индивидуално внимание към всеки ученик

Частните училища се превръщат във все по-голяма конкуренция и алтернатива на елитните гимназии в страната. Още повече, че те са много по – гъвкави при определяне нуждите на своите ученици – избор на учебна програма, избор на учители, личен наставник, индивидуално отношение към всеки ученик и не на последно място – изпитите за прием са по-скоро диагностични, а не елиминаторни.

В последните години в България има частни учебни заведения и с международни програми. Една от най – търсените програми у нас е английската. Завършвайки училище, лицензирано от английски образователен борд, учениците получават и A Level диплома, която е разпознаваема и носи предимство при кандидатстване във високорейтингови   университети в целия свят.
 
През 2007г., в България отвори врати първото английско училище за  средно образование Дарби Колидж.  Училището приема ученици след 6 и 7 клас, които се обучават в подготвителна година преди да преминат към английските програми IGCSE и A Level. Целта е езиковата компетенция да достигне до такова функционално ниво, което да позволява академична подготовка на английски език в различните дисциплини, както и да бъдат създадени основни учебни навици и учения.

IGCSE (International General Certificate of Secondary Education) представлява първо ниво на британската диплома за средно образование, което учениците получават след завършване на 10 клас в колежа. В двете години, съответно еквивалент на 9 и 10 клас, те изучават между 5 и 9 предмета, като имат право да избират и групират в  природонаучен, бизнес, хуманитарен и общ профил.

Следващият етап на английската образователна система са така наречените “A Levels“, които са и английските „матури” формиращи същевременно и кандидат-студентски бал за прием в университет. В 11 клас, учениците на Дарби Колидж изучават само 4 предмета, а в 12 клас – само три. Тези предмети са свързани с бъдещото кариерно развитие на младите хора, затова в избира им участват, освен самите те, родители и учители на училището, както консултант за висше образование и психолог.
 
Само за няколко години Дарби Колидж успя да докаже своите качества, а учениците, които завършиха колежа са студенти в едни от най-елитните британски университети. Успешно положените изпити са гаранция за прием в най-добрите световни университети.

Друга възможност, предпочитана от родители и ученици са професионалните гимназии, които освен добра подготовка по чужди езици дават възможност за получаване на професионална диплома. Все повече млади хора кандидатстват и искат да продължат средното си образование в икономически, бизнес или хуманитарни училища.

Пример, за такава професионална гимназия е „Евростандарт”. „Евростандарт” е английска гимназия, с повече от 15 години опит в областта на банковото дело и икономиката. Освен засилено изучаване на английски език, учениците изучават и специализирани предмети, които им дават възможност да завършат с професионална диплома.

От учебната 2011/2012г, Евростандарт предлага две нови специалности, които са насочени, към онези млади хора, които имат амбицията да се развиват в областта на дизайна и компютърните технологии, а именно “Графичен дизайн“ и “Компютърна графика“.

Завършилите гимназията получават професионална диплома, която има дава по-голяма конкурентоспособност на пазара на труда в изключително перспективни области.

Малките класове и утвърдените преподаватели създават комфортна атмосфера за учениците на Евростандарт. Индивидуалното отношение пък дава спокойствие на родителите, че училището е наистина втори дом за техните деца. Освен добрата подготовка, учениците на Евростандарт имат възможността да се включват и в международни проекти, да пътуват в чужбина, да опознават нови култури и да създават нови приятелства, което допринася за тяхното личностно и духовно развитие.

Изборът на най-подходящото училище е труден, но трябва да се отбележи, че 8 клас е може би най-важният клас за нашите деца. Статистиката показва, че  големите паралелки в държавните училища и невъзможността на учителите да обърнат индивидуално внимание на учениците води до спад в мотивацията за учене и в резултатите на изпитите. 70% от учениците показват по-ниски резултати след 8 подготвителен клас, при смяната на училището, а едва 30% успяват да запазят отличните си оценки. В частните училища статистиката показва точно обратното – по-голямата част от учениците успяват да подобрят своите резултати и да покажат повече желание и мотивация за учене.

Възможностите за комбинации за изключително големи, затова е важно родителите внимателно да изберат най-подходящото училище, а не с цената на всичко и най-вече здравето на децата си, да изразяват свръх амбиция.
Eurostandart.org © 2011 All Rights Reserved. / дизайн: pmdstudio