Мисловните карти – начин да учим лесно

Мисловните карти – начин да учим лесно

Случвало ли ви се е за кратко време да се налага да прегледате и да усвоите голям по обем материал? И това ви е хвърляло в смут и отчаяние, или в объркване и чувство на безсилие, даже яд?

Е, добрата новина е, че вашия проблем има лесно и приятно решение – това са мисловните карти!

Мисловните карти представляват диаграма, графика, или по-просто - картина на основна тема и свързаните с нея подтеми, представени чрез вашите собствени асоциации. Те са нагледно помагало на мисълта, което може да бъде използвано за структуриране, анализ, разбиране, синтезиране, заучаване и генериране на нови или съществуващи идеи.

Автор на концепцията е психолога Тони Бюзан, който разработва години наред различни техники за подобряване на паметта и уменията за заучаване. Той е използвал знанието, че мозъкът ни приема информацията чрез всички сетива, а я обработва чрез асоциации и въображение – т.нар. лъчисто мислене. Всяка дума, образ, звук, мирис и допир пораждат в ума ни верига от асоциации.

Преглеждането на текст, дори подреден по точки и подточки, не дава веднага необходимата информация – кои са основните идеи и ключови думи в темата. Този вид изобразяване, наречено линейно, кара ума ни да скучае, бавно да намира и бързо да забравя видяното. Губи се много време да се преглеждат дълги еднакво изглеждащи списъци с думи.

Всички тези недостатъци на линейното представяне на информацията се избягват чрез използването на мисловни карти. Доказано е, че добавянето само на два цвята към записки, например подчертаването на ключови думи и фрази в текста, повишава запаметяването с около 20-30%. А добавянето на още цветове, линии, картинки и символи увеличава неимоверно обема на запомнената информация, тъй като в обработването й вече участват и двете полукълба на мозъка.

Какво е необходимо, за да сиевтостандарт направите сами мисловна карта? Само лист хартия, цветни моливи и въображение!

Принципът на работа е прост: в средата се поставя централната тема или идея, върху която се работи. След това от нея като лъчи тръгват линии с различен цвят, които представят свързаните подтеми или идеи, които от своя страна могат да се подразделят на още лъчи, ако е необходимо. Към тях се добавят собствените асоциации във вид на ключова дума, образ или символ, и резултатът е налице.
Ето една примерна карта, представяща работата на мозъка в процеса на учене:

  Мисловните карти – начин да учим лесно

Вижда ви се сложно? Никак не е даже – ето примера на един петокласник, който толкова се е вдъхновил от този нов начин на учене, че е създал собствен сайт с мисловни карти, представящи неговите уроци.
 
За улеснение вече съществуват и различни софтуерни програми, с помощта на които могат да се създават различни видове мисловни карти.

Какво получаваме при използването на мисловните карти?
•    Мисловните карти могат да се използват във всички области на живота, където по-ефективното учене и по-ясното мислене увеличават успеваемостта.
•    Мисловните карти впрягат на работа целия набор от кортикални умения - думи, изображения, числа, логика, ритъм, цветове и пространствена ориентация, поради което те са невероятно мощен метод. Така ви дават свобода да изследвате безкрайните дебри на мозъка си.
•    Всяка мисловна карта може да бъде разширявана и надграждана, което я прави потенциално безкрайна. По този начин се разкрива неограничения асоциативен и творчески потенциал на човешкия мозък. Колкото повече информация научавате по интегриран, лъчист, организиран начин, толкова по-лесно започвате да учите.
•    Преглеждането на ЦЯЛАТА важна информация е много лесно и бързо.
•    Не на последно място тя е уникална - ваш персонален урок, съобразена с начина, по който работи ВАШИЯ мозък!

Това е само един от методите, които използваме в Академията за личностно развитие "Ева Куванджиева" /занималня/ към „Евростандарт”.

Телефон за връзка: 02/931 00 34
Eurostandart.org © 2011 All Rights Reserved. / дизайн: pmdstudio