Посещение в Музейната галерия за модерно изкуство

 -

„Градините на Миро” място за хапване ли е? А това Миро ли е - с ударение на първата сричка, или не?” С подобни шеговити реплики, нелишени от самоирония, ученици от 9 и 11 клас на ЧПБУ „Евростандарт” крачеха към Музейната галерия за модерно изкуство на ул. „Оборище” №10. В името на истината трябва да кажем, че това не беше мечтаната програма на момичетата и момчетата за слънчевия следобед. Но все пак приеха да посветят предвидения час на класа на нещо, което най-общо може да се нарече изложба.


Озовавайки се пред картините на забележителния каталонец Хуан Миро, те продължиха с емоционалните си коментари. Твърдението, че с три петна върху платната си този художник създава шедьоври, не прозвуча убедително за всички. Някои потърсиха сходство с детските си рисунки, но приеха, че вината си е тяхна, защото не са популяризирали творческите си изяви. Накрая се съгласиха, че по ярките цветове и странните форми на рисунките стилът на Хуан Миро без затруднения може да бъде разпознат и от обикновения почитател на изкуството.
Разглеждането доведе и до интересно развитие в позициите. Дори отделни картини бяха харесани за обогатяване на домашната атмосфера. Но закупуването им беше отложено за друг път.


Може би някой ще попита имаше ли смисъл тези ученици да посветят време на нещо, което не им е приоритет. Нашият отговор е еднозначно „да”. Дори само заради факта, че Хуан Миро остана в коментарите на учениците и през следващите дни.
Eurostandart.org © 2011 All Rights Reserved. / дизайн: pmdstudio